2011. szeptember 30., péntek

Esztergom, vendégkönyv - sokadszorra

Kedvcsinálóként. A kritikát köszönjük: valóban célszerű lett volna a festménye méreteit is kiírni. Más: kinek az aláírása cseng itt ismerősen? ;-)

Konferencia után

Végül túléltük a tegnapi napot. Mi okozta a legnagyobb örömet? Talán az, hogy ilyen sokan kíváncsiak voltak egy szakmai rendezvényre. Mint egyik rendező, jó volt hallani a magas színvonalú előadásokat. Aki ott volt, tudja: nagyon sokfajta új nézőpontból világították meg Markó művészetét az előadók. Tudtátok, hogy ennyi azonosítható növény van a festményein? Én személy szerint a pálmát is összekeverem a fügével. :-) S képzeljétek! Annak ellenére, hogy Markó ideális (azaz így soha sem létező) tájakat festett, néhány korai festménye mégis dokumentatív értékű. S mit tegyen az, aki nem volt jelen? Az előadásokról videofelvételt készítettünk, illetve remélem, hogy hamarosan kötetben is megjelentetjük majd a tanulmányokat.
De amíg erre vártok, ne feledjétek: esztergomi kiállításunk a hétvégén látható utoljára. Aztán slussz, Markó-rajzot többé nem láttok! Szóval irány Esztergom! S változás lesz a Galériában is, ugyanis egy pár festményt vissza kell adnunk a tulajdonosnak, akik ragaszkodtak az eredeti határidőhöz. Szóval Esztergom előtt/után fussatok be a Galériába is! :-)

2011. szeptember 23., péntek

Rezümék

Ígéretünkhöz híven el tudjátok olvasni a szeptember 29-ei konferencia előadásainak rövid összefoglalóit. Csak klikk a bejegyzéscímre (Rezümék-linkre), s Tiétek a pdf! :-)

2011. szeptember 20., kedd

Konferencia és szakmai vitanap

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy összeállt a szeptember 29-én tartandó konferenciánk teljes programja. A követező napokban pedig közzétesszük az előadások rövid összefoglalóit is, hogy tudjátok, mire számíthattok :-)


9.00 Köszöntő
9.10–10.30 – Elnök: Dragon Zoltán
Boncz Hajnalka: Id. Markó Károly és a német művészek köre Rómában
Hessky Orsolya: Eltűnt képek nyomában
Bellák Gábor: A stíluskritika értelme és csődje
Szvoboda Dománszky Gabriella: Markó Károly és az időrend
Kávészünet
10.50–12.10 – Elnök: Hessky Orsolya
Galavics Géza: Két atipikus Markó-festmény a kismartoni Esterházy-kastély parkjáról
Lukács Bettina: A növények szerepe idősebb Markó Károly festészetében
Dragon Zoltán: Jézus Árkádiában?
Zuzana Trepková-Paternostro: Id. Markó Károly: Fürdőzők, 1860. Egy műalkotás hazatérése Európába
Ebédszünet
13.00–14.20 – Elnök: Bellák Gábor
Fehér Ildikó: Idősebb Markó Károly levelei Firenzében
Bajkay Éva: Gyűjtéstörténet a recepció tükrében
Farkas Zsuzsa: Reprodukciók nyomában – a Thuróczi gyűjtemény Markó képei
Rózsavölgyi Andrea: Markó Ferenc tarokk-kártya-tervei
Kávészünet
14.30– Hozzászólások és szakmai vita. Elnök: Szücs György
Szinyei Merse Anna: Az itáliai kontextus

Már virtuálisan is

Aki látta, aki nem:
http://360world.eu/panorama/museum/mng_marko/

2011. szeptember 15., csütörtök

Az év mondata az esztergomi vendégkönyvből

"Érdemes volt megnézni a kiállítást. Ez a Markó gyerek csak romházak között érezte jól magát. Nem tudom eldönteni anarchista vagy terrorista volt-e."

2011. szeptember 8., csütörtök

Aquincum és Markó

Kevesen tudják még a kollégák közül is, hol lehet a legjobban felkészülni Budapesten egy Markó-előadásra. Hol is máshol, mint Aquincum polgárvárosában! Egy könnyű ebéd után az ember felpattan bringájára, és egy fél óra múlva már elégedetten rágcsálhatja a finom aquincumi almát. Szóval ne habozzatok, gyertek a rómaiak legragyogóbb városába! S persze hozzatok valami könnyű olvasnivalót is, például Titus Livius köteteit :-)

2011. szeptember 7., szerda

Előkészület a konferenciára

Mint tudjátok a következő nagy megmérettetés a konferenciánk megszervezése és megtartása lesz. Lassan összeáll az előadók névsora (kb. 10-en leszünk) és a pontos címek (a rövid vázlatokat itt is elolvashatjátok majd). Közben pedig a kiadásról is egyeztetünk, hiszen célunk, hogy az előadások nyomtatott formában is megjelenjenek. El sem tudjátok képzelni, mennyi új kérdés merült fel a megnyitó óta! S ami a legjobb, hogy gyakran válaszok is születnek a kérdésekre! :-) Szóval várunk Titeket szeptember 29-én a Magyar Nemzeti Galéria nagyelőadójában!
Egyébként tegnap Bettivel leültünk egy pohár borra/sörre, hogy megvitassuk az eddigi eredményeket. Betti mint blogunk játékosa kezdte, jelen volt a mexikói ládák bontásánál, nyert egy halom katalógust, s most az előadásunkon is szerepelni fog! Betti reszortja a növénykérdés: döbbenetes, hogy mennyi pluszjelentés rejtőzik még a festményeken!