2011. augusztus 31., szerda

Mítosztól a kiállításig

A mítosztól a kiállításig – id. Markó Károly és köre

A Markó-kiállítás kapcsán a tárlat kurátoraival idősebb Markó Károlyról, festővé lett gyermekeiről, stílusának hazai és külföldi követőiről, valamint a korról és annak művészetéről beszélget Martos Gábor a MúzeumCafé című lap főszerkesztője.
Szó lesz arról is, hogy egy magyar művész budapesti kiállításához hogyan kerülnek képek a mexikóvárosi Museo Nacional de San Carlos gyűjteményéből is.

Élő MúzeumCafé az MNG-ben: 2011. szeptember 2., péntek, 18.00


2011. augusztus 25., csütörtök

Markó-kiállítás este 10-ig!

Ismét MNG EXTRA! Így ismét este 10 óráig látogatható a Markó-kiállítás.

Lesznek még tárlatvezetések és kerekasztal-beszélgetés!
18.00 órától az élő MúzeumCafé program keretében Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője beszélget a kiállítás kurátoraival.
Magyar nyelvű tárlatvezetések: 18.00, 19.00 Angol nyelvű tárlatvezetés: 21.00
A kiállításhoz kapcsolódóan az állandó gyűjteményben Gimesy Péter művészettörténész tart tárlatvezetést A 19. századi magyar festészet kezdetei – id. Markó Károly kortársai címmel.
A vezetések időpontja: 18.30, 21.00.

Mindenkire számítunk!!

Kedvcsináló a programhoz: http://www.youtube.com/user/MagyarNemzetiGaleria

2011. augusztus 2., kedd

Markó a műkereskedelemben

Most egy kis reklámot csinálunk Gábornak. Ha van időtök, gyertek el mindenképpen a pénteki MNG Extrára. Ugyanis 6-kor Gábor tart előadást a fenti témakörben. Miért is érdekes ez? Például mert magángyűjtőknél már sokkal Markó-kép van, mint állami fenntartású gyűjteményben. Az elmúlt évtizedek során gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a Galéria és műgyűjtők között, s erre a Galéria mindig figyel is. S miért fontos ez? Gondoljatok bele, hogy sokkal kevesebb pénzügyi forrás jut egy állami múzeumban műtárgygyarapításra, mint amennyire szeretnénk. Ellenben sok olyan gyűjtő van, aki egy-egy korszakra, egy-egy művészre szakosodik, és szívesen kölcsönadja műtárgyait a Galériának vagy más múzeumnak. Ennek egyik szép példáját láthatjátok a Markó-kiállításunk képfeliratainak összeolvasásakor.
Szóval ha sok érdekességet akartok hallani erről a világról, akkor gyertek el pénteken!