2011. július 28., csütörtök

Esztergomi vendégkönyv

Gábor szokása vendégkönyv-lapokat befotózni, így én csak az esztergomival tudok versenyezni. Íme néhány oldal:
2011. július 27., szerda

MNG Extra újra!

Augusztus első péntekén ismét MNG EXTRA! A Markó-kiállítás este 10-ig látogatható tárlatvezetésekkel! Bellák Gábor kurátor előadást is tart 18 órától Markó Károly művei a műkereskedelemben címmel.

Lesz jazz, kreatív műhely, gyereksarok. Egy nyári este a Budai várban Markó Károly művei között. Ne hagyjátok ki!

2011. július 22., péntek

Csak erős idegzetűeknek!

Mit csinál az ember munka után? Mondjuk beugrik egy fröccsre. Történetesen egy igen kedvelt józsefvárosi helyre. Az illemhelységben fogadott a következő látvány.2011. július 18., hétfő

Köszönjük

Plakátot jegyért

Újabb játék kezdődik és a nyeremény egy szép KM-plakát! Szinte ritkaságról van szó, mert nem sokat nyomtattunk belőle: úgy tíz körül. Ráadásul ezek nem kerültek kereskedelmi forgalomba sem! Szóval: fényképezzétek le, vagy szkenneljétek be a Keresztény Múzeum belépőjét, és nevezzetek meg három olyan galériás festményt, aminek kiállítottuk a rajzát. A jegyek fotóit és a megfejtést pedig tegyétek közzé a Magyar Nemzeti Galéria Facebook-oldalán. A játék augusztus végéig tart, így csak bíztatni tudunk Titeket egy szép nyári kirándulásra.

2011. július 13., szerda

Visszajöttünk

Igen, lassan visszajövünk a nyaralásból. Azaz az elmúlt másfél héten a kiállítás kurátor nélkül marad. Ugyan nem együtt mentünk nyaralni, de mindannyian dél felé indultunk el. Külön-külön, mindenki a maga pereputtyával. :-) S miért rossz az, ha nincsen kurátor? Mert nehezebb megoldani például a tévé- és rádióriportokat. Most Judit Zsófit (ugye emlékeztek még rá?!) beszélte rá, hogy szóljon egy pár szót az érdekünkben egy országos kereskedelmi csatorna műsorában. S biztosan jól sikerült. Ti láttátok már?

2011. július 4., hétfő

Konferencia

Talán kevesen tudtok róla, de lesz majd egy szakmai napunk és konferenciánk is szeptember végén. Miért is jó ez? Mert a jó kiállítás látogatóbarát, de ugyanakkor meg kell felelnünk a szakma elvárásainak is. Természetesen erre a katalógus is jó eszköz (ezért csináltunk kiskatalógust is, mert az sokkal könnyebben olvasható, s ráadásul olcsóbb is), de fontos, hogy a tárlatról is jó szakmai vélemény szülessen. Gondoljatok például a kritikákra. Természetesen az újságírók leginkább látogatóként írnak a kiállításokról, de az éles szemük előtt nem maradnak rejtve a hibák sem. S ez minden kiállításrendező számára jó, hiszen a kritikákból tanulunk, illetve ezeket igyekszünk kijavítani. A szakma viszont más: az ő szemük még élesebb :-)
Ugyanakkor az is érdekes, hogy a kiállításrendezés során sok új kérdés vetődött fel. Képzeljétek el, milyen amikor egyben látjátok szinte a teljes életművet. Ilyenkor nyílik lehetőség arra, hogy a képeket stilárisan is össze tudjuk vetni. Orsi a témákat, Gábor például a tengeri hullámokat szokta nézegetni - s ekkor kiderül, hogy egy-egy nem szignált képet bizony korábban vagy később festett. Természetesen más kérdés is felvetődik több szem többet lát alapon. Volt olyan kollégánk, aki egy épületet azonosított be. S mivel a katalógust már kiadtuk, ezért a konferencia az egyetlen lehetőség arra, hogy a kérdésekre válaszokat kapjunk.

2011. július 2., szombat

MNG Extra tegnap

Orsi és Gábor szabadságon vannak, így most minden kurátori munka egy emberre összpontosul. Szóval ha most azt írom, hogy hiányoznak, akkor ebben azért rejlik egy kis adag önzőség is :-) Tegnapi nap elég fárasztó volt, mert három vezetést kellett tartani - a közepén már olyan volt, mint ha egy labdát rágcsálna az ember folyamatosan. Az artikuláció nem az erősségem :-) Remélem, hogy azért jól éreztétek magatokat, s nemcsak a Markón. Ugyanis Szofi is megtartotta utolsó vezetését a kortárs horvát szobrászaton. Kicsit szakmaira sikerült, mert jó pár kollégával végighallgattuk őt. S remek volt! Közben a nyári tábor is befejeződött – az esti program miatt Zsófi és Kriszti lankadatlan türelemmel dolgozott végig körülbelül 12 órát! Emelte a hangulatot a jó zene, s az a pár ismerős, akivel összefutottunk este. Szóval ne hagyjátok ki a következő MNG Extrát sem! Mi sem fogjuk :-)

2011. július 1., péntek

MNG Extra

Ne feledjétek: ma is MNG Extra! Tehát a hónap első napját kezdjétek/fejezzétek be nálunk! Természetesen lesz vezetés is a Markón 6-kor és 8-kor, az utóbbit Ági csinálja.