2011. június 30., csütörtök

Az ajtó mögött

Ha megnézitek az esztergomi kiállítást, akkor mindjárt egy ajtót láthattok az első teremben. De mi is van mögötte vajon? Hát ez:2011. június 23., csütörtök

MúzÉj

Sziasztok!

Ne feledjétek, hogy Markó is éjszakázni fog a Galériában. Hárman, Orsi, Gábor és én fogunk virrasztani vele. Addig próbáljuk jobb színben feltüntetni őt. Szóval 7-kor, 9-kor és 11-kor lehet részetek egy különleges tárlatvezetésben, amelynek során a három kurátor csak a saját részéről beszél. Azaz ha végighallgatjátok a hármat, akkor egy közel három órás vezetésben lesz részetek a Markón. Kemény lesz ;-) S a menetrend: én kezdek hétkor a Bibliával (Orsi ma délután cserélte át velem az ő időpontját :-) ), 9-kor Orsi a nem mindig derűs mitológiai világában, majd 11-kor Gábor vár szeretettel Titeket a gyerkőcök részében.

Addig aludjátok jól ki magatokat!

Z.

2011. június 22., szerda

Akkor még egyet ma estére

Akkor egy újabb kérdés: vajon melyik festményről származik az a vázlat, amit a kampányban is felhasználtunk?

2011. június 21., kedd

Mi is lehet ez?

Vajon melyik festményhez készült ez az esztergomi vázlat? Mit gondoltok? Segítek: a festményt szinte főhelyen találjátok a Galéria Markó-tárlatán :-)

2011. június 16., csütörtök

Esztergom - második nap

Egy rövid összefoglalót kaptok a mai napról, a létrás képet pedig Gábornak ajánlom :-) Holnap ha minden jól megy, be is fejezzük a munkát!
A kurátor munka közben

Kösz Attila! Inkább felteszem én, mint Te, más, nem megbízható oldalra :-)2011. június 15., szerda

Esztergom, rendezés

Alig múlt el egy hónap, s újabb rendezési feladattal kell "megküzdeni". Mint tudjátok, Esztergom nyílik most szombaton, a vidéki Múzeumok Éjszakáján. Gyorsan meg is jegyzem: ne hagyjátok ki, hiszen nagyon jó programok lesznek, és érdemes Esztergomba látogatnotok.
Mint már "megszokhattátok", képeket fogunk feltölteni a rendezés különböző fázisairól. Szurkoljatok, hogy kevés nehézséggel kelljen szembenéznünk a következő három nap során! :-)

Délután - És akkor a megígért képek:
2011. június 13., hétfő

Vissza az időben

Most látom csak, hogy a kép április 11-én készült, jóval a rendezés előtt. Ez a fal azonban ma is nagyon ott van, és összetéveszthetetlenül beazonosítható a kiállítás egy részével. Melyik kép látható most ezen a bizonyos baloldali világoskék falon?
Ez is egy érvényes kérdés, s legalább az a nehézsége meg van, hogy a neten hiába keresgélünk a válasz után...

Keretek s emberek...


Ennek a feladványnak a képét - azt hiszem - a keret alapján lenne a legkönnyebb kitalálni. Ehhez viszont végig kéne sétálni a kiállításon. Kívánhatnék-e ennél kellemesebb időtöltést olvasóinknak és látogatóinknak? Nos a kérdés nem az, hogy ki az a háttal látható hölgy, hanem, hogy melyik kép előtt mereng épp? Annyit elárulhatók, hogy a festő neve M-mel kezdődik, naggyal.

2011. június 9., csütörtök

Helyesbítés


Egy mai kritikában (Heti válasz) azt olvashattuk, hogy naponta frissülő játékos blogot működtetünk a kiállítás kapcsán. Mégis jó ideje nem tettem föl új kérdést látogatóinknak.
Remélem, annak ellenére, hogy nyár van, azért néha belenézünk még Markó-blogunkba, s régi látogatóink is tudják már, hogy ez a kép megint egy részlet, tehát megint egy kérdés...

2011. június 8., szerda

Hihetetlen!


Hihetetlen!
Most kaptam egy levelet az általam nem ismert Andrea Contitól, Markó András dédunokájától, aki minden mellébeszélés nélkül küldött egy fotót családi archívumából a dédiről, Markó Andrásról. Természetesen válaszoltam, s remélem, új lehetőségek nyílnak a Markó András-kutatásban is. Ilyesmikért érdemes kiállítást csinálni, s teóriák helyett művészekkel foglalkozni!

2011. június 6., hétfő

Esztergom - ma

Jó hír: ma elment minden a nyomdába! Szóval már biztosan lesz falszöveg, tárgyfelirat és reprodukció a grafikák összehasonlításához! :-)

2011. június 1., szerda

Újabb játék

Pár nappal ezelőtt mutattunk Nektek néhány műhelytitkot ábrázoló fotót a Ludwigról. Most mellékelek egy olyan képet, aminek köszönhetően láthatjátok, milyen pontossággal másolta le Klimkovits Markó festményét. S most ellopván a játékmesteri rangot Gábortól (ezúton bocs): melyik az eredeti s melyik a másolat szerintetek? S mi a különbség?