2011. május 30., hétfő

Markó a Ludwig Múzeumban!!!!!

Igen - Markó a Ludwigban! Azaz azért nem is teljesen Markó, hiszen még Klimkovits Ferenc készítette Markó azon festményéről a másolatot, amit láthattok is a kiállításunkban. A Klimkovits-festmény sokáig a MüPa igazgatójának szobáját díszítette MNG-és letétként, de a szerződés lejártával visszakerül a Várba. Visszaszállítás előtt még kértem néhány képet róla - köszönet Emesének, Bélának s Vigyorinak. :-)


2011. május 28., szombat

Építés/bontás előtt

Feltöltök néhány fotót a Keresztény Múzeum azon kiállítóterméről, amelyben majd nem is olyan sokára a Markókat láthatjátok. S a jó hír! Majdnem elkészültek a tárgyfeliratok! :-)
2011. május 27., péntek

MNG Szabadegyetem - tegnap

Örülünk, hogy sokan eljöttetek tegnap a Szabadegyetem előadására s az azt megelőző tárlatvezetésre. Az alábbi linken meg tudjátok nézni újra a prezentációt.

https://prezi.com/secure/17f2ab6817004b3e7fac82e1e727440073389955/?utm_source=share&utm_campaign=shareprezi&utm_medium=email

2011. május 25., szerda

Nem csak gyerekeknek

Kérem, hogy aki elsőre nem tudja, hogy melyik képről is van ez a részlet, azért ne kezdje el utánozni ezt a kedves Róma környéki kisgyereket! A játék folytatódik. Nemcsak Attila és Betti játszhat!

2011. május 23., hétfő

Markó visszatért!


Nem egy "szép" részlet - az eddigiekhez képest -, de nagyon érdekes. Annyit segítek, hogy id. Markó Károly műve ez is.

2011. május 21., szombat

Markó és a macskák

Mi közük lehet egymáshoz?

Hol járunk?


Már úgy értem, hogy melyik képen járunk?

Csak erős idegzetűeknek-könnyített változat!

Én még így is nehéznek látom, de eddig úgy vettem észre, hogy megrögzött olvasóink előtt nincs akadály.

Június 18.

Ugye nem felejtettétek el: június 18-án nyílik a következő Markó-kiállításunk, mégpedig az esztergomi Keresztény Múzeumban. A kiállításon majd Markó Károly rajzait láthatjátok. Bizonyára észrevettétek, hogy a falszövegben grafikai hagyatékként utalunk rá. S hogy miért? Egyrészt mert valóban hagyatékként kerültek a rajzok a két (KM és MNG) gyűjteménybe, másrészt pedig egy teljes egységet képeznek együtt.
S az előkészítésről. A műtárgylista természetesen már réges-rég kész: 55 rajzot fogunk kiállítani, ebből tízet a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönöz. A kölcsönszerződést tegnap kaptam meg Kontsek Ilditől (ő a KM igazgatója), és hétfőn viszem be az MNG-ébe. Ez gyakorlatilag az első hivatalos lépés a kölcsönzési folyamatban. Lemértük a termet is, így már a képzeletben installált kiállítást a valóságba is át tudjuk helyezni. Közben a grafikusaink sem pihenhetnek: Dani már a falszövegeket és a tárgyfeliratokat tördeli, miután Petránk, a szerkesztőnk ellenőrizte azok helyességét. Ami biztos: szép kiállítás lesz ez is: az arculata az MNG-éssel fog harmonizálni, hiszen a háttérszín ugyanaz a szürke lesz majd, a plakát, a szórólap pedig a galériás mutációjaként jelenik meg.


2011. május 19., csütörtök

Csak erős idegzetűeknek!

Nem is kérdezek semmit...

Esti kérdés

"miért nő a fű, hogyha majd leszárad?" kérdezi halhatatlan versében, az Esti kérdésben Babits Mihály. Ezért így estefelé szerintem rátérhetünk most már a füvekre is kissé. Annyi mindenesetre biztos, hogy ez is egy képnek a részlete. Igen, a Markó-kiállításból.

2011. május 18., szerda

uhhh!

Húha, 9 nappal elfeledkeztünk Markó Katalin 180. születésnapjáról! Pedig akartam valami jó kis Katalinos kérdést. Azt hiszem az lenne a legjobb, ha a szakirodalomban jártas olvasókhoz fordulnék, s azt kérdezném, hogy Markó Katalin egyetlen ismert képe (méret a katalógusban, meg itt-ott) hányszor férne el Magyarország területén. Meg is kérdezem... Uhhh.

Kortársunk, Markó.


Nos akkor, kortársunk Markó. Szűcs Attila? Erdélyi Gábor? Nem! Markó Károly kb 150 évvel ezelőtt festett ilyeneket... Mi ez a kép?

És egy őrült feladvány


Egy pazar részlet, de honnan?

Vendégkönyv 2. "Jó volt"

Kedves olvasók! Most itt tartunk. A második heti termésből szeretnék szemezgetni, természetesen szó szerint idézve...

„Markó Károly művei nagyon magával ragadott engem”

„Markó Károly művei felnyitották a szemem!”

„Köszönet a kiváló gyűjteményért. Az idilli hangulat üdít, megnyugtat. A vendégkönyv színvonala – fájdalom – nem méltó.”

„Beautiful! Linda and David..., Sydney, Australia

„Számomra megtiszteltetés, hogy ezeket a képeket láttam, nem fontos nekem a tájékoztatás, el tudom magam is dönteni a látvány alapján”

„E... család járt itt a Markó kiállításon. Nagyon tetszett, 3,5 éves Matyika is odavan a képekért!”

„Bella Mostra! Bravo pittore...”

„Gyönyörű a Markó-kiállítás, bármely nagy európai múzeum dísze lenne. De: szégyen: nincs büfé pihenni, WC az emeleten elbújva, az „ajtónállók” a lenge zakót is le akarták venni az urakról. Kár elrontani az élményt”

Katalógust ajándékba!

Szeretnétek egy Markó-katalógust ajándékba? Fényképezzetek nekünk hirdetéseket! Azaz fotózzatok le minden olyan járművet, hirdetőoszlopot, óriásplakátot, amin a Markó-kiállítás reklámját láthatjátok, és töltsétek fel az MNG Facebook üzenőfalára! Aki a legtöbbet tölti fel, annak nyereménye egy szép katalógus lesz. Akár dedikálva :-) Fontos: a fényképeken látszódjék a jármű járatszáma, illetve a plakátoknál a környezet!

2011. május 16., hétfő

A természet lágy ölén

Nos, így estefelé tán jó rápillantani erre a napsütötte tájra. Részlet ez is, micsoda részlet!
Sajnos nagyon nehéz, de annál szebb.

Az eddigi legnehezebb


Ez az eddigi legnehezebb feladványom. Azt, hiszem, én sem tudnám megtalálni, hogy melyik képről van. Pedig ez is valahonnan van, s tudom, hogy ott lóg a kiállításon... (Remélem)

Markó és a drapériák

Markó drapériafestésben is figyelemre méltó.
Pláne ez a kék. Úgyhogy marad az unalmas kérdés: Melyik képén alkotta ezt a remek részletet?

2011. május 11., szerda

Ma. Zene

Ez most nem az aktivisták folyóiratára utal, hanem a mai napra. Mi történt ma a Markó-kiállításon? Meglehetősen sok látogató, egyesek nagyítóval (amit ajánlok), jó pár tárlatvezetés, a vendégkönyvben pedig rengeteg orosz nyelvű bejegyzés.

Kiváncsi lennék, hogy ki milyen zenét gondolna Markó képei mellé. Ezt minden jelentősebb festő esetében megpróbálom összerakni magamban. Markó nem egy egyszerű dolog. Szerintem olyan kortársai, mint Brahms, Schumann pláne Verdi, szóba sem jöhetnek. De akkor ki? Szerintem vagy 18. századiak, vagy inkább 20. századiak. Örömmel olvasnám a megjegyzéseket, s persze akár konkrét zeneművekre való utalásokat is. Markó képein egyébként alig látni hangszereket.

És akkor most egy jó nagy hülye kérdés: Ha Markó születési évének egyes számjegyeit összeadjuk, akkor az a szám pont egy 19. századi zeneszerző halála évének egyes számjegyeinek összegét adja ki. Ki lenne ez a nagy muzsikus? Bocs, de annyi ilyen hülye rejtvényt olvastam már, hogy gondoltam, én is kipróbálom. És sikerült.

Kék kékség

Próbáltam egy a falszínekhez is passzoló feladványt szerkeszteni. Hát, ma így sikerült. Szerintem ez, bármilyen furcsán hangzik is, nem egy nehéz feladat annak, aki már legalább ötször (bocs: egyszer) megnézte kiállításunkat.

Markó, Markó...

Ha van egy kis ideje blogunk olvasóinak, akkor törjék a fejüket ezen a feladványon is! Melyik kép, stb....

2011. május 10., kedd

Markotikum


Már nem is kérdezek semmit. Egyesek annyira függnek a blogunkon, hogy az már-már markotikum.
Ez is egy feladvány tehát...

Ma egyébként a Galéria főbejárata csak délben nyitott ki, mégis nagyszerű volt 11 körül látni, hogy a miközben a múzeum csaknem üres volt, a Markóban - a másik bejáraton keresztül érkezettek - imponálóan sokan nézelődtek. Köszönöm, hogy nem csak virtuálisan, hanem valóságosan is ott vagyunk Markó műveinek közelében.

2011. május 9., hétfő

Vendégkönyv 1. hét.

A vendégkönyv első bejegyzése május 5-én:

„Tisztelettel köszönjük, hogy láthattuk e nagyszerű kiállítást. Néhányszor még visszatérünk – csodálni!”

Válogatás a további bejegyzésekből:

„Örömünkre szolgált, hogy megtekinthettük a kiállítást. Markó úr festményeit látva, úgy döntöttünk, hogy életünkben új fejezetet nyitunk és dísznövénykertészek leszünk, és szabad időnkben végigjárjuk a festményeket megihlető helyszíneket a valóságos, virtuális és túlvilági életünkben.” Karl-Mol és Bandája (Északi sark)

„Véleményem szerint a szubkulturális megnyilatkoztatása a kor művészetének nagyon hatásos eleme lehetne a fiatalok oktatásának!”

„A bika legyen veletek!”

„A great painter! Wonderful!”

„Köszönöm e szép kiállítást! Ünnepi érzést fakasztottak a lelkemben.”

„Egy örök élmény volt, csodálatos festmények, hideg volt!”

2011. május 7., szombat

Puding próbája az evés

Talán sokan azt gondoljátok, most nyugodtan pihenhetünk, kipihenhetjük a munka fáradalmait. Pedig még sok munka van hátra! Tudjátok, hogy jön az esztergomi kiállítás, amit szintén elő kell készíteni. Fényvédő üvegek, keretek, képszövegek, falszövegek - mind harmóniában a galériás arculattal. Közben pedig a kommunikáció sem alszik: riportok, szakmai bemutatók, megmérettetések ... Talán kicsit túlpörögtük Orsival és Gáborral - egyre messzebb menő terveket dédelgetünk, álmokat szövögetünk.
S közben a kurátori tárlatvezetések. Ezeket szeretjük a leginkább, hiszen itt találkozhatunk a látogatókkal, azaz Veletek. Itt tudjuk meg, mi az amit gondoltok a tárlatról, mi tetszik s mi kevésbé. Az utóbbin persze igyekszünk javítani. Ezért a kiállítás változni fog. Megjelennek új vizuális elemek, a bútorok vándorlásba kezdenek, néha-néha friss festékszag árulkodik majd a falsérülések javításáról.
Szóval október 2-ig igencsak dolgoznunk kell még :-)

Ébresztő

Kedves olvasók és kiállításlátogatók! Mielőtt a blog teljesen elaludna, szeretném frissíteni a feladványok körét olyan művekkel végre, amelyek nem az eddigi Markó-könyvekből, hanem a kiállításunkból ismertek. A google-keresgélést felejtsük el, ott ezek a képek nem láthatók. Meg kell nézni a kiállítást, vagy lapozgatni a katalógusunkat. Ígérem, hogy a rendszeresen jó megoldásokat küldőkről és lelkes olvasóinkról nem feledkezünk el! A feladat ugyanaz, mint eddig: melyik kép részletét látjuk?

2011. május 6., péntek

Megnyitó után

Egy álom valóra vált. Boldog vagyok. Boldogok vagyunk. S fáradtak. Nehéz értelmesen írni most, most a megnyitó után. Reméljük, hogy szeretni fogjátok a kiállítást. Nektek csináltuk.
Ajándékként posztolom azokat a fotókat, amiket a Marta Serra barcelonai kurír (aki a festményeket kíséri) készített.
Jó éjt!


2011. május 2., hétfő

Fogadófal + rejtvény

Úgy látom Zoli, hogy kezdünk egymással levelezni. Nem baj. Délután nem voltál itt, így nem láthattad azt, amit most közzéteszek. Elkészült a fogadófal.

Nem mondva le a rejtvénykedésről, megkérdezem, hogy:
1. Melyik mű részlete látható a falon?
2. Hány cm magas a fogadófal?
3. Hány részletből áll a fogadófal képe: 1, 2, 4, 9?
4. Hány ember rakta föl a képet a falra: 1, 2, 3, 4?


Üdvözlet Mindenkinek a Markó-blogon!

Már csak három nap és nyit a kiállítás. Hihetetlen jó érzés látni a képeket, amikről sokáig csak olvastunk, írtunk és gyártottuk a híreket, hogy minél többen tudjanak a kiállításról. Pár nap múlva a BKV is Markó színekbe öltözik!

MNG Extra

Egyre közeledik a kiállítás nyitónapja, ami éppen egybeesik a májusi MNG Extra időpontjával. Tényleg teljesen véletlen, hogy így sikerült, amikor az MNG Extra időpontját kitaláltuk, még nagyon messze volt a Markó. Kicsit nehezebb lesz a bejutás, mert az udvaron Pálinkafesztivált tartanak, de azért megoldható. Szóval gyertek, pénteken 18-22 óráig. A kurátorok vezetnek, Gábor előadást tart, lesz gyertyafényes kripta vezetés...

2011. május 1., vasárnap

Visegrád nem nyugszik

Tessék jól megnézni ezt a képet! Ennek a feladványnak is meg van ám az érdekessége. Mi a furcsa ezen a képen?

képrejtvény

Elegem lett a photoshopból, ezért a lehető legegyszerűbb feladványt szeretném ajánlani a hétvégi olvasóinknak: A rendezésre váró képek között járunk. Az a sarokban álló, legkisebb méretű kép, az micsoda?
A másik kettőre is lehet tippelni. De annyit elárulok, a falon már nem ebben a sorrendben lesznek, mert Zoltán átrendezte az egészet. P.S. de persze attól még a kép ugyanaz.