2011. április 30., szombat

Beszámoló a tegnapról

Ne haragudjatok, hogy egy nap késéssel írok a tegnapi eseményekről, de nagyon kifáradtunk. A délelőttöt ládabontással kezdtük a média jelenlétében. Ám előtte még találkoztunk a blog-játék győzteseivel és a kurírokkal (akik a képeket kísérték). És ekkor közölte velem Sonja a jó hírt is: elkészült a katalógus. Orsi pedig nyomban a kezembe is nyomott egyet. Sonja mindig a jó hír hozója: délután még a fogadófal tábláit is elhozta nekünk. Nélküle igen nehéz lenne az életünk :-)
Délután, miután teljesen elfáradtunk az interjúktól, egy gyors ebédre futottunk ki a mexikói kurírral és az egyik játékosunkkal, Bettivel. Utána pedig jött a képek akasztása. Közben pedig Petra, a szerkesztőnk, nyughatatlan módon kereste (és találta meg) az utolsó kis hibákat is a kiállításvezetőben. Petra éles szeme sok hibától mentett meg már minket. Zsófi, akit már láthattatok az első videón is, pedig a múzeumpedagógiai vezetőt véglegesítette, és küldte a nyomdába. Az estéből pedig egy órát úgy pazaroltunk el Gáborral, hogy az egyik falra kerestünk egy kisebb, a terem kiállítási koncepciójába illő képet. Aztán felfedeztük az egyik koppenhágai remekművet :-)

2011. április 28., csütörtök

Markó utca, ötker

Egyszer valakiről hallottam, hogy bevitték a Markóba. Nos, május 5. után ez egy egészen kellemes dolgot fog jelenteni. Mindenesetre régóta izgat a a kérdés, amire nem biztos, hogy tudjuk a helyes választ: kiről nevezték el a pesti Markó utcát?

Felhívás kreatív együtt-gondolkodásra

Egy olyan kérdésre várunk választ, aminek helyes megoldását még mi sem tudjuk. A kedves blogolvasók szerint hány darab alkotás lesz a Markó kiállítás falain az MNG-ben? Kizárólag a falra rögzített festmények és grafikák számítanak. A tárlókban elhelyezett kisebb képek, Hans Gasser gyönyörű márványszobra, vagy a Stalker Stúdió által tervezett térkép Markó életének helyszíneivel, a Vahot Imre-idézet, a képcédulák és magyarázó szövegek stb. NEM számítandók bele, csak és kizárólag a falon függő alkotások. A kiállítás rendezésének hajrájában vagyunk, elképzelhető, hogy egyes művek kipottyannak helyhiány miatt. Annyit segítek, hogy egy ilyen méretű teremben kb. 150 mű férne el kényelmesen. A mi végső számunk is e körül lesz, de őszintén megmondom, még nem tudjuk (!). Május 5-ig lehet tippelni, a győztes (vagy győztesek) számára tiszteletjegyet ajánlunk fel.
P.S. Lehet, hogy én is beszállok a játékba.

Láda láda hátán

Kutya

Ha egyszer megvalósulhatna az a mega-kiállítás, melynek témája "a kutya a művészetben", akkor ezt a képet nem szabadna kihagyni. De mi is ez a kép? Annyit segítek, hogy Markó ez is...

2011. április 27., szerda

Visegrád még egyszer


Visegrád egy igazi művészettörténeti probléma. Remélem, hogy mindez látszik is a mellékelt fotón. Várom a válaszokat, hogy mi is a gond vele.

A rendezés mai állása
Mai nap

Mit is mondhatnék? Oly zsúfolt ez a nap. Reggel riport a kurátorokkal, utána az esztergomi képek érkezése, este pedig jönnek a mexikóiak. Addig pedig akasztgatjuk a képeket, installáljuk a digitális kijelzőket. Huh... S persze a szokásos korrektúrázás. Most rohanok is tovább! :-)

2011. április 26., kedd

Archív fotók

Én sem akarok kimaradni a fotók közléséből! :-) Ezért felteszek néhány olyan fényképet, amit még Kopp Jenő művészettörténész készített Szabados Béla szobrászművész társaságában a 30-as évek környékén. A fotókon Markó életének firenzei helyeit láthatjátok. Egyébként tudtátok, hogy Markó utolsó négy évét nagy unokázással töltötte?Hol járunk?


És hogy a földrajzosok se unatkozzanak: Markó életének egyik helyszínén jártam 2004 nyarán. Feltételezem, hogy Markó is nagyjából ugyanígy láthatta ezeket házakat, s ezt a templomot, persze az előttük parkoló ... rendszámú autók nélkül. A kérdés pedig maga a kérdés: hol járunk?

Visegrád

Mielőtt unalmassá válna akár a képrészlet-kereső, akár bármilyen más egyszerű játékunk, csapjunk bele a közepébe! A mellékelt képen egy valami nem stimmel. Izgatottan várom a válaszokat! Jó éjszakát mindenkinek!

Eredményhirdetés - 2. forduló

Gratulálunk a nyerteseknek, s kérjük, hogy írják meg a címüket blogmegjegyzésként! Köszönjük!

2011. április 25., hétfő

Részletekben rejlik a lényeg

Húsvét múltával újabb játék, ami egy kicsit már kapcsolódik is a kiállítás múzeumpedagógiai programjához. Szóval a kérdés: találjátok meg a két festmény közötti eltéréseket. A manipulációt Gábornak köszönjétek! :-)

2011. április 22., péntek

Rendezés - második nap

Lassan ebédidő, a képek szépen szállingóznak: néhány mű már a falon várja további sorsát :-)


2011. április 21., csütörtök