2011. március 31., csütörtök

Ma

A mai programból: falszínek pontosítása, a felületek kiszámítása, aztán festékrendelés - de ez már nem a kurátorok dolga... huh :-) Plusz még átnézzük a leporellót, és szeretnék a múzeumpedagógusokkal is beszélni - de ezt ők még nem tudják :-)
Apropó: tudtátok, hogy az erdők éve van most? (köszönet Péternek az infóért)

2011. március 30., szerda

Markó nem egy egyszerű probléma. Közzéteszek néhány olyan tudományos és áltudományos kérdést, amit a Markó kutatásnak még nem sikerült megoldania:
Mikor született Markó Károly? A szakirodalomban 1790, 1791, 1793, 1794-es évszámokkal is találkozunk. Na kivételesen ezt most szlovák kollégánk, Katarina Benová egyszer s mindenkorra helyretette. A megoldást a Markó-katalógusban lehet majd elolvasni kb. egy hónap múlva (amikor megjelenik a kötet)
Mikor készült a Visegrád című festmény? Ez ma is nagy kérdés, s talán egy picit közelebb jutottunk hozzá (ld. katalógus)
A gémeskutas képek problematikája: Markó két gémeskutas alföldi képet festett. A szivárványosat Bécsben, a szivárvány nélkülit Appeggiben. A Markó-szakirodalomban a következőket lehet erről olvasni: Markó mindkét képet Firenzében festette, mikor 1853-ban Pestről, ill. Bécsből visszatért itáliai otthonába. Markó a Bécsben festett képet hazahozta Pestre. Markó Bécsben kezdte el a képeket, de mikor hazatért Firenzébe, akkor még ráfestett egy szivárványt az egyikre. Markó emlékezetből festette a képeket. Markó Bécsbe kérette Barabás Miklós 1838-as gémeskutas képét, s arról festette meg az ő sajátját. Ez így jó kis történet, nem? Hogy a tényekből mi következik, azt szintén a katalógusben lehet majd elolvasni...

Ifjabb Markó Károly szeme: Markó legnagyobb fia, ifjabb Markó Károly gyermekkorában fél szemére megvakult, mert az egyik testvére játék közben kiszúrta a szemét. A tudománynak azóta sem sikerült választ kapnia arra kérdésre, hogy melyik testvér lehetett a a "tettes". Erre a mi kiállításunk sem kísérel meg választ adni.
Markó ifjúkori támogatói miért szüntették meg a művész támogatását a bécsi évek alatt? Markó 1826 augusztus 17-kötött házasságot Nikászy Katalinnal. Markónak ekkor már három gyermeke volt, s a negyedik épp 1826-ban látta meg a napvilágot. Csak nem az volt a baj vele, hogy lényegében törvénytelen kapcsolatban élt gyermekei anyjával? A katalógusunk erre nem ad választ, de érdemes lesz majd egyszer valakinek ezt társadalom- és mentalitástörténeti szálat is fölvennie.
S végül a legizgalmasabb kérdés: hamarosan éppen száznyolcvan éve lesz annak, hogy 1831. május 9-én megszülettek Markó ikerlányai, Katalin és Julianna. Sem a hazai, sem a nemzetközi Markó-kutatás nem adott még választ arra kérdésre, hogy a két lány közül melyik született előbb...

2011. március 29., kedd

Egy kis kiegészités

Miközben a kiállitás katalógusa készül, azért mással is haladni kell. Első körös korrektúrája már megvolt a meghivónak, nagyon tetszik..Holnap már a leporellót is látni fogjuk-első alkalommal minden kapcsolódó programot tudunk már, szinte hihetetlen-a családi napok, a szabadegyetemek, az Ötven Plusz programok, a tárlatvezetések és persze a legkedvesebb gyerek, az MNG Extra. Lassan már láthatóak lesznek a köztéri plakátok is, fantasztikus érzés nagyban megpillantani mindazt, ami sokáig csak a képernyőn élt. Ó igen, és a múzeumpedagógiai füzet is készülőben van..Nos, nem unatkozunk:)

2011. március 28., hétfő

Kép

Akartok valami fantasztikusat látni? Az egyik főművünket, a Tájkép Tivoli mellett szüretelő jelenettel című 1846-as festményt megnézhetitek jó nagy felbontásban. Az "elkövetője", a 360 world systems elég jártasságot szerzett már hasonló munkákban - habár leginkább panorámafotókat készítenek :-)

http://360gigapixel.net/gigapixel/nemzeti_galeria/marko/tajkep_tivoli/

Egy nehéz nap után

Gondoltam, hogy egy meglepetéssel jelentkezem ma ... de iszonyatos mennyiségű munkával kellett szembenéznünk: rendbe szedtük a katalógus műtárgylistáját. Szegény szerkesztőnk, Petra a végén már üveges tekintettel, beletörődve ült a gépe előtt. Ugyanis délelőtt 10-től 5-ig különböző változtatásokat kellett végrehajtani a listán, például kiegészíteni, pontosítani adatokat. De szerencsére időben vagyunk, szóval még ilyen luxusra futhatja erőnkből. Holnap a fotókra kerül sor.
Reményeink szerint a katalógus fogja megfejelni a kiállítást. Egy olyan kötetet tarthattok majd kezetekben, ami tényleg újraírja az eddig Markóról alkotott képet. Szóval remélem, sokan kézbe fogjátok majd venni.
Most mennem kell, meg kell még írnom három tanulmányt: egyet a szamáriai asszonyról, egyet a vihar lecsendesítéséről, egyet pedig Szent Péter elhívásáról.
Jó éjt,
Zoltán

2011. március 27., vasárnap

A helyszínről

Az ember éjszaka ne nagyon dolgozzon :-) Szóval a helyszín: május 6-tól láthatjátok Magyar Nemzeti Galéria "C"-épületének földszintjén azt a festészeti kiállítást, amit június közepén az esztergomi Keresztény Múzeum követ a grafikákkal. Gondoljatok bele, hogy milyen szép kirándulóidőben lehet nézegetni Markó-műveket!

Elindultunk!

Sziasztok! Elindultunk! Ez jó hír. Egyrészt, mert lesz kiállítás. S hogy milyen kiállítás? Hát a Markó! S mikor is? Május 6-tól! Szóval figyeljetek ránk, olvassatok minket! S miért? Mert egy csomó érdekes dolgot megtudhattok a kiállítás háttérmunkálatairól. Megtudjátok, kik és mit dolgoznak egy tárlat összehozásán. Naprakészek lesztek a festmények érkezésével kapcsolatban. Letölthetitek a plakátokat, sajtóhirdetéseket. S ami a legfontosabb: elmondhatjátok tanácsaitokat, véleményeteket a kiállítás előkészítése során! S utána is :-)
Addig is jó éjszakát,

Zoltán